Tanier s hortenziami

Naspäť15. 06. 2018 Návody

Ak si chcete vytvoriť tanier s decoupage vzorom, na ktorom budete môcť jesť s príborom a nemusíte sa báť, že poškodíte vzor alebo lak, tak tento článok je pre Vás ako stvorený.



Použitý materiál a pomôcky:  

- Ryžový papier, ľubovoľný vzor
- Ryžový papier (biely) 
- Lak matný
- Krakelovací lak dvojkrokový, jemný
- Antique pasta (zlatá)
- Lesklý lak, riediteľný riedidlom
- Akrylová farba matná (biela, slonovinová, cappucino)
- Tekutý kov (zlatý)
- Štetce, tupovacie štetce, hubka
- Brúsna špongia (240-ka)



My sme si vybrali ryžový papier s veľmi pekným vtáčikovým vzorom. Pôvodne bol tento papier vyrobený pre tvorbu hodiniek. V prvom kroku sme odstrihli číselník.


Tanier si odmastite saponátom, a obráťte ho na rub. Na zadnú časť nalepte vzor pomocou matného laku.


Ak máte vzor tiež okrúhly, veľmi dbajte na precíznosť, aby bol vzor presne uprostred taniera. Matný lak naneste aj na prázdne miesta.


Po uschnutí natrite prvú fázu krakelovacieho laku v rovnomernej vrstve na miestach kde nemáte vzor.


Keď prvá fáza uschne (v žiadnom prípade nepoužite fén!), nasleduje nanesenie druhej fázy.


Tu už môžete urýchliť schnutie vlažným vzduchom. Vytvorené praskliny zvýraznite antikovacou pastou, alebo metalickou voskovou pastou. Prebytok odstráňte terpentínom.

My sme nechali pastu jeden deň uschnúť. Nakoniec sme povrch natreli  lesklým lakom.


Následne sme vzor natreli natenko bielou akrylovou farbou.


Ako vidno, bielu farbu sme naniesli len na kvety a listy. Je to potrebné preto, aby farba zvýraznila len pozadie.

Po uschnutí nasleduje nanesenie bieleho ryžového papiera, ktorý celý povrch ochráni a spraví ho odolnejším pri každodennom používaní.


Po uschnutí odstrihnite prečnievajúce časti.

Prebrúste nielen kraje ryžového papiera, ale aj farbu čo sa dostala na okraje taniera.


Nakoniec na hranu taniera naneste hubkou tekutý kov. Zadnú časť je vhodné ešte v niekoľkých vrstvách prelakovať.


A je to hotové! :-)


Nápad, foto a vyhotovenie:  Kalmár Tímea - DecoMűhely

Tento web používa súbory cookies. Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií.